Uwaga: Zachowaj szczególną ostrożność podczas podgrzewania wosku. Przegrzany wosk może spowodować oparzenia. W przypadku oparzeń zwilż okolicę zimną wodą, nie próbuj usuwać wosku i natychmiast udaj się do lekarza i pokaż mu pojemnik. Monitoruj stan kuchenki mikrofalowej. Podobnie jak wszystkie urządzenia elektryczne, muszą być zawsze używane zgodnie z instrukcją użytkowania dostarczoną przez producenta, aby zawsze utrzymywać je w należytym stanie technicznym i czystości. Niewłaściwa konserwacja i czyszczenie kuchenki mikrofalowej może spowodować, w przypadku niektórych produktów, takich jak profesjonalne woski, fizyczne zmiany, takie jak pojawienie się iskier, z powodu działania samego urządzenia w złym stanie.
• Zdejmij przesłonę i podgrzej w kuchence mikrofalowej lub w łaźni wodnej. Nie podgrzewaj z założoną głowicą. Stale monitoruj wosk w czasie ogrzewania.
• Kuchenka mikrofalowa: Umieść butelkę na środku w kuchence mikrofalowej po jednej stronie płyty mikrofalowej i podgrzewaj zgodnie z czasem podgrzewania wskazanym w tabeli. NIE umieszczaj butelki na środku kuchenki mikrofalowej. Podane czasy są jedynie orientacyjne, należy je dostosować do mocy mikrofali. Po podgrzaniu odstaw na 1 minutę w kuchence mikrofalowej (wyłączone). Ten czas jest bardzo ważny dla dobrej dystrybucji ciepła.
Kąpiel wodna: Napełnij rondel wodą, upewniając się, że poziom wody nie jest wyższy niż zawartość wosku w butelce. Włóż butelkę i zagotuj wodę. Podgrzej wosk na małym ogniu zgodnie z czasami ogrzewania podanymi w tabeli. Sprawdź, czy w rondlu nie zabrakło wody i czy woda nie dostała się do wnętrza pojemnika lub czy wosk się zagotuje, ponieważ utraciłby swoją skuteczność. Jeśli podczas podgrzewania zaobserwujesz jakiekolwiek nieprawidłowe zachowanie, takie jak deformacja butelki, wyłącz kuchenkę mikrofalową lub ogień i nie dotykaj produktu, dopóki nie ostygnie.
• Jak nakładać wosk: Wyjmij butelkę z kuchenki mikrofalowej lub z rondla ściereczką, zawsze trzymając ją pionowo i nie przechylając. Przykręć głowicę roll-on upewniając się, że jest wystarczająco mocno dokręcona. Ujednolicić temperaturę wosku, delikatnie naciskając lub rolując go w dłoniach, ale nie potrząsaj od góry do dołu. Sprawdź temperaturę wosku, nawijając aplikator na kartkę papieru lub taśmę pomocniczą. Jeśli wosk jest nakładany łatwo i równomiernie, wosk będzie miał odpowiednią temperaturę. Zawsze zrób mały test na wewnętrznej stronie nadgarstka, aby upewnić się, że nie jest zbyt gorący. Jeśli wosk nie spływa prawidłowo, przeprowadzaj dodatkowe, kolejne podgrzewanie przez 5 sekund w kuchence mikrofalowej i 1 minutę w kąpieli. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, włosy powinny mieć 5 mm. co najmniej 2 mm. Jeśli włosy są dłuższe niż 5 mm, przytnij je nożyczkami. Nakładaj wałkiem cienkie i równomierne warstwy wosku na skórę zgodnie z kierunkiem wzrostu włosów. Pomiędzy aplikacjami umieść butelkę do góry nogami na nakrętce.
• Jak usunąć wosk: Po nałożeniu wosku natychmiast załóż opaskę na warstwę wosku i mocno wygładź ją w kierunku wzrostu włosów. Pozostaw co najmniej 1cm. opaska bez wosku, aby móc ją wygodnie naciągnąć. Natychmiast po nałożeniu opaski jedną ręką trzymaj skórę naprężoną, a drugą szybko i zdecydowanie pociągnij opaskę w kierunku przeciwnym do wzrostu włosów, trzymając opaskę równolegle i jak najbliżej skóry .
Angielski: jeśli włosy mają więcej niż 5 mm. wytnij to. Wytnij opaski i zrywaj za jednym razem niewielki obszar.
Pachy: Włosy pod pachami rosną w dwóch kierunkach, dlatego woskowanie powinno odbywać się w dwóch częściach.
W razie potrzeby użyj talku, aby upewnić się, że obszar jest suchy. Jeśli wosk ostygnie podczas depilacji i nie będzie prawidłowo spływał, przeprowadź kolejne dodatkowe ogrzewanie. Opaski można ponownie użyć 3 lub 4 razy w tej samej depilacji.
• Aby uzyskać doskonałe wykończenie, nałóż chusteczkę po depilacji 5 w 1, aby usunąć pozostałości wosku, ukoić, nawilżyć i rozjaśnić skórę oraz spowolnić wzrost włosów.
Jeśli na końcu depilacji jest nadmiar wosku, odkręć roll-on i wyczyść go wacikiem dobrze nasączonym olejem, a następnie osusz resztki oleju kawałkiem papieru, załóż nasadkę na butelkę i przechowuj ją w chłodnym, suchym miejscu.
Przetłumaczone przez Google