LOUIS ROEDERER BRUT GLASS autorstwa Louisa Rederera . Szampański Pinot Noir.
Początki tego wina musującego sięgają roku 1876, kiedy to car Rosji Aleksander II poprosił Louisa Roederera o stworzenie dla siebie specjalnego i ekskluzywnego cuvée. Podarował go carowi w przezroczystej szklanej butelce, aby uniknąć strachu przed ewentualnymi atakami i aby cuvee było natychmiast rozpoznawalne. Później, w 1908 roku, wnuk cara (Mikołaj II) postanowił oddać domowi hołd, przyznając mu patent „Oficjalnego Dostawcy Dworu Jego Królewskiej Mości Cesarza Rosji”. Od tego momentu Cristal nosi herb carski. Do dziś ten niezwykły szampan jest produkowany przez rzemieślników z domu Louisa Roederera z rygorem i pasją.
Stworzony z grands crus z Montagne de Reims, Doliny Marny i Côte des Blancs. Kolor Cristal to złocistożółty z matowymi i bursztynowymi refleksami, który ma trwałe, nerwowe i delikatne musowanie. W fazie napowietrzania można rozpoznać ziarno kakaowca i delikatny dotyk wanilii. Na nosie jest subtelny, dyskretny i skoncentrowany; Na podniebieniu pojawiają się nuty kompotu cytrusowego, kandyzowanych moreli i miękkość wiciokrzewu. Pierwsze wrażenie, które jest gęste, dojrzałe i jedwabiste, ale później ujawnia aksamitną świeżość groty wyrzeźbionej w wapieniu; delikatne, lekkie, zwiewne uczucie.
Cristal doskonale komponuje się z delikatnymi potrawami, takimi jak kawior, ryby czy skorupiaki, takie jak przegrzebki. Również z homarem, krewetkami, wędzonym łososiem, ostrygami i marynowaną surową rybą.
• Opracowanie: 60% Pinot noir – 40% Chardonnay – 16% Wina winifikowane w dębowych beczkach z cotygodniowym wykrawaniem bez fermentacji malolaktycznej.
• 6 lat dojrzewania w piwnicach i 8 miesięcy odpoczynku po wypłukaniu.
• Denominacja AOC Szampan.
• Temperatura użytkowania: 6-8ºC.
• Potencjał starzenia: 40 lat.
• Rodzaj gleby: kalcyt mineralny.
• Powierzchnia winnicy: 230.
• Rodzaj zamknięcia: korek.
• Ukończenie szkoły: 12.
Minimalny wiek do spożycia i zakupu napojów alkoholowych to 18 lat. Zaleca się pić odpowiedzialnie i umiarkowanie, ponieważ nadmierne spożycie może być szkodliwe dla zdrowia i społeczeństwa.