MARTA organiczna i wegańska cava z
RAMON CANALS. Podstawą opracowania Marta Joia cava są rodzime odmiany Penedés Xarel.lo, Macabeo i Parellada ze 100% certyfikowanych ekologicznych winnic. Leżakowane przez ponad 24 miesiące w naszych piwnicach zapewnia elegancję, złożoność i finezję.
OBSZAR UPRAWY WINOGRON: EL PENEDÉS. CERTYFIKOWANE W 100% EKOLOGICZNE WINNICE
Region: DO Cava. Podregion: Penedés górne (Parellada) i Penedés środkowe (Xarel.lo i Macabeo).
Klimat: umiarkowany śródziemnomorski.
Gleba: gliniasto-ilasta, o dobrej przepuszczalności i zdolności zatrzymywania wody.
Wysokość sadzenia winnic: 130m (Xarel.lo), 280m (Macabeo) i 315m (Parellada).
Opady: 465 l/m2 średniorocznie.
PRZYGOTOWANIE WINA BAZOWEGO
Zbiór: Zbiór ręczny, na początku września Macabeo, w połowie tego samego miesiąca Xarel.lo i pod koniec Parellada.
Tłoczenie winogron i fermentacja moszczu: prasa pneumatyczna, wybierająca tylko moszcz kwiatowy. Fermentacja każdej odmiany osobno w kontrolowanych temperaturach w zbiornikach ze stali nierdzewnej.
DRUGA FERMENTACJA W BUTELCE
Wino bazowe: Xarel.lo, Macabeo, Parellada.
Okres butelkowania: pierwszy tydzień stycznia.
Temperatura fermentacji: 15-18 ºC.
Okres dojrzewania: ponad 24 miesiące. Rezerwacja.
DEGUSTACJA I PAROWANIE
Kolor jasnożółty, z drobnymi bąbelkami i powolnym uwalnianiem. W nosie jest świeży, wyróżniają się aromaty białych owoców i cytrusów, z lekkimi nutami starzenia, które dodają złożoności i elegancji.
Na podniebieniu zrównoważone, smaczne, z kremowym i przyjemnym posmakiem. Bardzo dobrze zintegrowany węgiel.
Polecany do przystawek, ryżu, makaronu, ryb, ostryg i skorupiaków. Nadaje się do cieszenia się w dowolnym momencie.
Podawać w temperaturze od 6 do 8 ºC, w szklance typu flet, wysokie, delikatne i bez dekoracji.
Przetłumaczone przez Google